Ünü sınırları aştı ama çırak bulamıyor

ABD'nin Boston Müzesi'nin el dokuma halısını tamir eden Erkan Yağışan, 22 yıldır halı tamiri mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor. Ünü sınırları aşan Yağışan, çırak bulamamaktan şikayetçi.

14 Aralık 2012 Cuma 11:30
Ünü sınırları aştı ama çırak bulamıyor
 Bursa'da 22 yıldır halı tamirciliği yapan Erkan Yağışan, ustası Bülent Temel ile  birlikte  bu mesleği devam ettiriyor. Evlerde 40-50 yıldır  kullanılan  el halılarının püsküllerini yenileyip traşlayarak ilk günkü haline getiren Yağışan,  tarihi  Yeşil semtinde tüp geçit girişindeki 20 metrekarelik atölyesinde halılara hayat veriyor.

Eski kilim ve halıları tamir ederek  yeni   görünüm   kazandıran  Yağışan ustası Bülent Temel ile birlikte  10 yıl  önce  Boston Müzesi'nden gelen zara halısı için 6 ay uğraştı. El emeği göz nuru eski Hereke, Bünyan, Ladik, Milas ile 100-150 yıllık antika halıları elde tek tek tamir eden Yağışan, halı tamiri konusunda ünü dünyaya yayılmasına rağmen çırak yetiştirememekten yakınıyor .

Halı dokumacılığı konusunda mesleki  eğitim  kursları olmasına rağmen tamirine kimsenin ilgi göstermediğini kaydeden Yağışan, Bursa'daki son çırak olmanın da hüznünü yaşıyor. 22 senedir kendisinden başka çırağın yetişmediğini ifade eden Yağışan, "Bu yüzden meslek yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Halı tamirciliği yapanların sayısı azaldı. El dokuma halılarının yeniden canlanması için halı tamirciliği mesleğinin ayakta kalması lazım. Artık çırak bulamıyoruz. Bu çok vahim  bir  durum. Bu işi yapalı yaklaşık 20 yıl oldu. Lise  zamanlarında Bursa'da dokumacılık meşhurdu. Bu sırada halı tamirciliği yapıldığını gördüm. Niçin olmasın dedim ve bu mesleğe başladım. Meslek çıraklıktan yetişerek yapılacak  bir  meslek. Şu an  bir sanat okulu  yok. Çok sabır isteyen  bir  iş" dedi.

"6  AY  TAMİRİ SÜREN HALI VAR"

Türkiye 'deki  birçok  antika halı meraklısı işadamlarının halılarını tamir eden Yağışan, son çırak olarak kalmaktan çok korktuğunu söyledi. Daha  önce  ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya gibi ülkelerden  gelen el emeği halıları tamir ettiğini ifade eden Yağışan, bazen  bir  halının  birkaç dakika, bazen de 6  ay  sürdüğünü vurguladı.

Yağışan, "Bursa'daki en son çırak benim. 20 yıl oldu. Benden sonrası yok. Bu meslek yavaş yavaş kaybolup gidecek. Her şeyin fabrikasyonu yapıldığı için el dokuma halıların fabrikasyonu artık yapılabiliyor. Eskiden yurt dışından çok fazla tamir gelirdi. Ama yaklaşık 7 yıldır yurt dışına tamir yapmıyoruz. Getirme ve götürme sıkıntısı, Avrupa'daki kriz yüzünden sadece  Türkiye 'deki halıları tamir ediyoruz. Çırak bulmakta sıkıntı çekiyoruz" ifadelerini  kullandı .

EL DOKUMA HALILARA ÇİN DARBESİ

Çin'de maliyet  fiyatlarının   ucuz  olması sebebiyle ithal edilen halıların Türk el dokuma halılarına ilgiyi azalttığını vurgulayan Yağışan, "Mesela Çin'deki el dokuma halının metrekare fiyatı, Türk halısının 3'te biri  fiyatına . Çin'de üretilen halıların yüzde 80'i de kaliteli değil. Bizim halılarımızı da taklit ediyorlar. Mesela Çin'de Hereke halısının aynısını üretip Türkiye'de satanlar var. Çin halısının satış  fiyatı  düşük olduğu için sektörü etkiledi. Bu yüzden çok büyük atölyeler kapandı. Milas, Bünyan ve Hereke halısı yok denecek kadar az üretiliyor" diye konuştu.

    Yorumlar

banner160
Arşiv