Andersen'in hiç bilinmeyen bir masalı bulundu

Kibritçi Kız, Çirkin Ördek Yavrusu ve Küçük Denizkızı gibi dünyaca ünlü masalların Danimarkalı yazarı Hans Christian Andersen'in bugüne kadar hiç ortaya çıkmamış el yazması bir masalı bulundu.

14 Aralık 2012 Cuma 11:40
Andersen'in hiç bilinmeyen bir masalı bulundu
 Danimarkalı bir tarihçi tarafından eski  bir  arşivde bulunan masalın adının "Mum" olduğu ve  bir mumun  hayat  hikayesinin anlatıldığı  açıklandı .

Andersen Müzesi Müdürü Ejnar Stig  Askgaard , "Bugüne kadar  birçok  defa Andersen'e ait  bir masal bulduğunu iddia eden araştırmacı oldu. Hepsini tek tek  ziyaret  edip inceledim. Maalesef hiçbiri Andersen'e ait değildi. Ancak bu sefer durum farklı." dedi.

Söz  konusu   buluşu ; dünya edebiyatı adına son derece sevindirici  bir   gelişme  olarak değerlendiren   Askgaard , "Bu çok önemli  bir  bulgu. Bu masalın, Andersen'in yazdığı  ilk  masal olduğu tahmin ediliyor. Çünkü Andersen'in yazarlığa başlamadan önce gençliğinde masal alanına  merakı olduğu biliniyordu." dedi.

Danimarka  Kraliyet  Kütüphenesi  yetkililerinden  Bruno Svindborg ve Güney Danimarka Üniversitesi   profesörlerinden  Johan de Mylius de bulunan eserin Andersen'e ait olduğunu doğruladı.

Söz  konusu  masalın Andersen tarafından  gençlik  yıllarında kaleme alındığını belirten uzmanlar, Andersen'in masal merakının yazarlık hayatının  ilk  yıllarında kaleme aldığı, "İki Barones, Doğaçlamacı " gibi roman çalışmalarından çok daha önce başladığını vurguluyor.

BİR KADINA  İTHAF EDİLMİŞ

Yaklaşık 190 yıllık olduğu tahmin edilen "Mum" isimli masal, Danimarkalı  bir  papazın Madam Bunkeflod adındaki dul eşine ithaf edilmiş. İlk sayfasında "Hayranı H.C Andersen'den Madam Bunkeflod'a " diye kısa  bir  not bulunan masalın Andersen ile Bunkeflod arasında  bir   aşk  ilişkisi olduğuna dair iddiaları güçlendirdiği belirtiliyor.

Andersen ile ilgili yaptıkları çalışmalarla tanınan araştırmacılar; Bunkeflod'un Andersen'in çocukluk ve gençlik yıllarında yaşadığı evin karşısında yaşadığını ve zaman zaman Andersen'i ziyaret ederek kendisinden ödünç kitap aldığını söyledi.

Dünyanın en ünlü masal yazarlarından biri olarak bilinen Danimarkalı Hans Christian Andersen 2 Nisan 1805 ile 4 Ağustos 1875 tarihleri arasında Danimarka'da yaşadı ve yazdığı birbirinden ünlü masallarla dünya edebiyatında saygın bir yer edindi. Hayatının bir bölümünü dünyanın farklı ülkelerini gezerek geçiren Andersen 1841 yılında İstanbul'u da ziyaret etmişti.

    Yorumlar

banner160
Arşiv